BİTKİSEL YAĞLARM

MACADAMİA YAĞI (macadamia nuts oil)

MACADAMİA FINDIĞININ VE YAĞININ FAYDALI YÖNLERİ VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ

Macadamia Yağı (macadamia nuts oil)

Macadamia Yağı Cadı fındığı yağı olarak da bilinen Macadamia yağı macadamia fındığından elde edilir. Macadamia fındıkgillerden bir meyvedir, ilk olarak Avustralya ve doğu sahilinden gelen bir üremeye sahiptir. Macadamia ağaçlarının binden fazla çeşidi mevcuttur. Ağaçlar yaprak dökmez, tüm yıl boyunca yeşil kalır.

Macadamia ağaçları düzenli yağış alan ve her zaman sıcak olan iklim koşullarında 25 metreye kadar büyüyebilir, ortalaması 2-12 metredir. Yaprakları elips şeklinde 2-13cm genişliğinde ve 6-30cm uzunluğundadır. Çiçekleri 10-15mm uzunluğundadır.

Tam bir kalori deposu olan macadamia fındığının bir tanesinde %65-70 arasında bir yağ oranı vardır. 100 gramında kalori değeri 700 kcal ile eşdeğerdir. (700 bin kaloridir) Macadamia fındığı, hiçbir meyvede bulunmayan palmitoleik asit içerir.İnsan vücudu tarafından üretilen bu asit yaşlandıkça daha az üretilir. Macadamia Yağı: Macadamia yağı yaklaşık olarak; %60 Oleik asit, %19 Palmitoleik asit, %1-3 Linoleik asit, Omega-6, Omega-3 içermektedir. Özellikle Omega-7 sadece macadamia fındığında bulunmaktadır.

Macademia yağı dünyanın bir çok farklı yerinde yetiştirilmesine rağmen içerdiği yağ asitleri profili büyük ölçüde çevresel faktörlerden etkilenmez. Yağın kimyasal özellikleri tipik bitkisel trigliserid özelliğindedir, istikrarlı olarak çoklu doymamış yağ zinciri içerir. Macadamia yağı nemlendirici özelliği yüksek bir yağ olduğundan kozmetikte yaygın olarak kullanılır ve diğer fındık ve ceviz türevlerinde olduğu gibi kolesterolün kontrolünde çok önemli yere sahiptir. Macadamia yağı insan vücudunda bulunan yağın yapısına en yakın yapıda olduğu için saç ve cilt tarafından hızlı emilir, etkin ve kalıcı nemlendirme, yeni, sağlıklı doku üretimine destek sağlar.

macadamia yağının faydaları

Cilde yoğun nem verir. Macadamia fındık yağı, cildimizin sebumunda önemli bir görevi olan palmitoleic asit içerir. Yaşlandıkça cildimiz bu asidi az üretmeye başlar. Macadamia fındığı haricinde hiçbir bitki bu asidi içermemektedir.

Macadamia yağı, yara izleri, güneş yanıklarının tedavisinde, küçük yaralarda, cilt tahrişlerinde ve cilt lekelerinde yüksek nemlendirici ve emilim özelliğinden dolayı gözle görülür ciddi iyileşmeler sağlamaktadır.

Kuru, ısıl işlem görmüş, boya ve açıcı gibi işlemlere tabi tutulmuş saçların yoğun beslenmesi, yumuşatılmasında, dolaşan saçlarda, elektriklenen saçlarda pürüzsüz, parlak ve yumuşaklık sağlar. Macadamia yağı saçların rengini, parlaklık ve derinliğini arttırır, uv ışınlarından ve günümüzün olumsuz hayat şartları gibi faktörlerden korur.

macadamia yağının kullanımı

macademia yağı, Saça düzenli uygulandığında kurutma süresini %40-50 azaltmaktadır Az miktarda nemli saçlı deri ve saç boylarına uygulanıp tahta bir tarak yardımı ile hem saçlı deriye hemde saç boylarına tarama yoluyla masaj yapılır. Tüm yüze 4-5 damla macadamia yağı ile masaj yapılarak gece boyunca ciltte kalması sağlanır ve sabah sadece su kullanılarak yıkanmalıdır. Boyun, eller, diz, dirsek, boyun, bacaklar, karın gibi bölgelere masaj yapılarak uygulanır. Yapısı gereği insan vücudundaki yağın yapısına en yakın yağ olduğundan ve içeriğindeki yağ asitleri ve Omega-3-6-7 barındırmasından dolayı etkin nemlendirme hızlı emilim sayesinde çatlakları engelleyecektir.

SIRADAKİ MAKALE: NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI

 

Etiketler
Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kontrol edin

Close
Close