BİTKİSEL YAĞLARL

LAVANTA YAĞI (Lamiaceae oil)

 LAVANTA YAĞININ ÖZELLİKLERİ FAYDALARI VE KULLANIMI

Lavanta yağı

(Lamiaceae oil)

lavanta, Lavanta yağı (Lamiaceae oil)  ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitkidir. Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir.

Çiçeklerin ferahlatıcı hoş bir kokusu vardır. Çiçekler temmuz ağustos aylarında tomurcuk halindeyken toplanır. Saplarıyla beraber toplanan çiçekler demet halinde bağlanıp gölge bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra çiçekler saptan ufalanarak ayrılır. Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Gerçek lavanta çiçeği en az % 1 uçucu yağ içerir. Lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sektöründe güzel kokusu için kullanılır. Lavanta yağı güçlü antiseptik etkiye sahiptir.

lavanta yağı

Lavanta yağı buhar distilasyon metoduyla elde edilir. Eterik uçucu bir yağdır, tüm eterik yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da saf olarak kullanılmaz. Lavanta yağı genellikle çiçeklerden elde edilir. Lavanta esansiyel yağı , aynı zamanda, geleneksel parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dünya genelinde oldukça yaygın kullanımı olan lavanta sabunu da lavanta yağından imal edilir.

lavanta yağının faydaları

lavanta suyu

Avrupa mutfağı yemeklerde kullanılır ve bir takım geleneksel tedavi metodları için lavanta ve lavanta yağından faydalanılır. Ayrıca tohumlarından çıkan lavanta suyu iyi bir cilt bakım toniğidir.

kepeğe karşı lavanta yağı

Lavanta yağı genellikle masaj, akupunktur ve Şiroterapik manipülasyon gibi bütünleştirici tıp uygulamalarında kullanılır. Lavanta yağının sedatif etkisi solumayla ve cilt yoluyla oluşur. Lavanta yağı ayrıca, mikropların üremesini engelleyen antiseptik amaçlarla ve aromaterapide kullanılır.Lavanta yağı saç derisine uygulanıp, saç derisi Lavanta yağı ile ovulduğunda, Lavanta yağının faydaları arasında yer alan kepek giderme etkisi gerçekleşecektir.

aroma terapide lavanta yağı

Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla baş ağrısı, gerilim ve depresyonda kullanılır. Baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, mide ve bağırsak şişmelerine, sinirlere, kalp çarpıntılarına, titremelere, astıma, genel güçsüzlüğe, gribe, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, sarılığa, kan toplanmalarına iyi gelir. Tütsü olarak: Nezle, grip, anjin ve bronşitin tedavilerini çabuklaştırır.  Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: Ağız içindeki küçük yaraları temizler.

lavanta yağı nasıl kullanılır

Bir çay bardağı suya veya bir şeker parçası üzerine 3-4 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Lavanta Yağı sabit yağlarla karıştırılmadan cilde direkt olarak kullanılmamalıdır. Mutlaka seyreltilmelidir. Lavanta Yağı uygulamalarda yağlar metal malzemelerle temas etmemelidir.

lavanta yağı egzema

Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı saçların uzamasının yanı sıra uyku bozuklukları, stres ve kaygının azaltılması için kullanılabilir. Lavanta yağı bitkinin hoş kokulu çiçeğinin damıtılması ile elde edilir. Saç tipiniz ne olursa olsun ve saç derinizdeki tüm sorunların tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak lavanta yağını kullanabilirsiniz.

saç bakında lavanta yağı

Lavanta yağıyla saç derisine masaj yapmak için kullanılacak reçete ise şöyle; 3 damla lavanta yağı, 3 damla biberiye yağı, 2 damla kekik yağı, 2 damla sedir ağacı yağını 4 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve yarım yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırın. Saç derinize sürmeden bu yağların iyice karışmasını sağlayın.

BİR SONRAKİ MAKALE: HİNT YAĞI

Etiketler
Devamını Gör

Benzer Yazılar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kontrol edin

Close
Close