EBUCEHİL KARPUZUNUN FAYDALARI VE KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YANLAR.
EBUCEHİL KARPUZU
Ebucehil karpuzu; Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından, çok yıllık, sürünücü, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. Elma iriliğinde meyvesi çok acı ve ishal yapıcı bir bitkidir. İçeriğinde “colocynthine” vardır ve zehirli bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde çok rastlanır. Oval şeklindeki meyvelerinin içindeki sıvıdan sulandırılarak ve köklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır.
Meyveleri ise tüylü ve yumurta şeklindedir, bu meyvelerin içerisi suludur, bu suyun göz yakıcı etkisi vardır ve göze zararlıdır. Bitkinin meyvelerinden çıkan suyu ve kökleri kullanılmaktadır.
Ebucehil karpuzunun tohumları sıkıldığında içinde bulunan tohumları yapışkan ve zehirli bir sıvı olarak dışarı çıkar. Bu bitki kesinlikle çok dikkatli kullanılmalıdır, fazla kullanımında öldürücü etkisi vardır bu sebeple bir uzman kontrolünde ve tavsiyesiyle kullanmak gerekmektedir.
Ebucehil karpuzunun faydaları
Ebucehil karpuzunun kökünün kaynatılmış suyu siroz hastalığına ağrı sızıya, kan pıhtılaşmasına ve fil hastalığına karşı gayet iyi gelmektedir. Buruna damlatılacak olursa, tıkalı gözenekleri açar, vücuttaki sarılığı temizleyip giderir. Eğer içi boşaltılır, içine bal doldurulur ve böylece kaynatılacak olursa; sara ve ruh hastalıklarında sakinleştirici bir etki yaratır.
Ebucehil karpuzu, egzama gibi cilt hastalıklarında ve yaralar da, kökünden hazırlanan lapa ve merhemlerharicen (sürülerek) kullanılır. Taze kökün iç kısmı bir bıçak ile kazınarak elde edilen usare ağrı kesici ve yara iyi edici olarak cildin üzerine sarılır. Taze yaprakları da aynı amaç için kullanılır.
Ebucehil karpuzu nasıl kullanılır
15 gram kuru kök, 1,5 litre suda 10 dakika kaynatılır, sıcak iken süzülür, elde edilen sıvı tekrar kaynatılarak sıvının yarı yarıya azalması sağlanır. İshal olmak için bundan günde 2-3 bardak içilir. Daha fazla içilmesi tehlikelidir. Bu işlem sirke ile yapılır ve ağızda gargara yapılırsa, diş ağrısını sakinleştirir ve diş etlerini de kuvvetlendirir.
BİR SONRAKİ MAKALEMİZ: EĞRELTİ OTU